Jalkapallofanien tiedetään olevan yksiä kiihkeimmistä urheilufaneista maailmassa. Monien jalkapallon kannattajien elämä pyörii suurelta osin pelien ympärillä. Jalkapallo on varsinkin monissa Euroopan maissa juurtunut kiinni koko kansalliseen kulttuuriin. Parhaisiin pelaajiin suhtaudutaan esikuvina ja he saavat palvotun aseman fanien keskuudessa. Jalkapalloa seurataan tiiviisti. Peleissä käynnin lisäksi otteluita katsotaan televisiosta ja monia jalkapalloaiheisia lehtiä julkaistaan lukuisissa maissa päivittäin.
Euroopan fanaattisia jalkapallofaneja kutsutaan usein Ultriksi. Ultrat saivat alkunsa Italiassa 1960-luvulla. Myös esimerkiksi Etelä-Amerikassa jalkapallofaneille on omia nimityksiään, kuten Torcida ja Barra brava. Fanit ovat äänekkäitä, soittavat ja laulavat kannatuslaulujaan peleissä, sekä tekevät suuria banderolleja kannattamiensa joukkueiden kannustamiseen. Ryhmillä on kannatuslaulujen lisäksi pelikatsomoissa myös koreografioita. Faniklubit puolustavat omia joukkueitaan ja yrittävät pelotella vastapuolen kannattajia ja pelaajia. Välillä faneilla tulee yhteenottoja poliisin kanssa ja kannattajaryhmiä on yhdistetty myös huliganismiin.
Joukkueiden kannatuslaulut ovat yleensä fanien tekemiä. Niiden tarkoituksena on tietenkin kannustaa joukkuetta, mutta jotkin lauluista on tehty metelin aiheuttamiseksi peleissä. Osa niistä on hyvinkin aggressiivisia tai provosoivia, kun kappaleet on tehty tarkoituksena pilkata vastustajaa. Fanit ovat saaneet joissain tapauksissa myös rangaistuksia lauluista.
Jalkapalloseurat voivat saada hyvinkin paljon lisätuloja ruokamyynnistä otteluissa. Jalkapallofanit syövät ja juovat ottelua katsoessaan, myös muualla kuin paikan päällä peliä seuraamassa. Tietyt ruoat ovat vakiintuneet jalkapalloon liittyviksi. Vaikkapa pubeissa Englannissa jalkapalloa katsovat fanit syövät usein ruoaksi lihapiirakoita ja Bovrilia, joka on tietynlaista lihauutetta. Etelä-Amerikassa fanit syövät erilaisia makkaraleipiä. Hampurilaiset ovat suosittua jalkapalloruokaa ja myös siemeniä syödään peleissä. Saksassa braatvursti on tavanomainen ruoka peliä seuratessa. Olutta nautitaan monessa maassa pelien yhteydessä, sekä ennen että jälkeen pelien. Isossa-Britanniassa jotkin stadionit ovat kieltäneet peleissä alkoholin myynnin kokonaan välttääkseen sen käytön aiheuttamia ongelmia.
Jalkapallohuliganismi ja onnettomuudet
Jalkapallon parissa esiintyy valitettavan paljon myös huliganismia. Tietyt, huliganismista tunnetut fanijengit harrastavat tätä enemmän kuin toisten faniklubien edustajat. Jengit muun muassa uhkailevat vastapuolen kannattajia ja pyrkivät tappeluihin heidän kanssaan. Huligaanit ovat usein olleet kiinnostuneempia tappelemaan kuin seuraamaan itse pelejä. Poliisit ja viranomaiset ovat pyrkineet estämään pahojen yhteenottojen syntymistä erilaisilla keinoilla, kuten turvatarkastuksilla ja vastakkaisten joukkueiden kannattajien istumapaikkojen erottamisella.
Tappeluja on tullut otteluiden aikana, mutta myös ennen että jälkeen pelien. Usein tappelupaikat on päätetty jo etukäteen. Yhteenottoja syntyy kuitenkin myös spontaanisti ja niissä on pahimmillaan kuollut useita ihmisiä. Isossa-Britanniassa on tunnetusti ollut pitkään huliganismia. Muita maita, joissa sitä esiintyy paljon, ovat muun muassa Italia, Argentiina ja Brasilia sekä monet muut Euroopan ja Etelä-Amerikan maat.
Heysel-stadionin mellakka, joka tapahtui Brysselissä Belgiassa, alkoi Liverpoolin ja Juventuksen kannattajien välisestä, ennen ottelun alkua syntyneestä kahakasta. Fanit olivat muun muassa viskoneet toisiaan esineillä. Englantilaisen Liverpoolin kannattajat alkoivat tunkeutua katsomoon, jossa oli Italialaisen Juventuksen kannattajia. Juventuksen fanit lähtivät pakenemaan, mutta puristuivat stadionin reunavalliin, kun eivät päässeetkään etenemään. Yhteensä 39 ihmistä kuoli ja useita loukkaantui. Toinen kuuluisa tapaus on Jalkapallosota, joka tunnetaan myös nimellä 100-tuntinen sota. Se käytiin El Salvadorin ja Hondurasin välillä.
Muun muassa FIFA työskentelee hyvän yhteishengen edistämiseksi jalkapallo-otteluissa ja niiden ulkopuolella. FIFA:lla on Fair Play -ohjelma, joka pyrkii edistämään reilua peliä. Ohjelmalla halutaan vaikuttaa pelaajien lisäksi myös fanien käyttäytymiseen esimerkiksi rasismia ja syrjintää ehkäisevästi.
Yksi historian pahimmista jalkapallo-onnettomuuksista, Hillsborough’n onnettomuus, tapahtui Englannin Sheffieldissä vuonna 1989. Stadionilla piti alkaa FA Cupin välieräottelu, mutta päätykatsomoon oli päästetty liikaa yleisöä, ja lähes sata ihmistä puristui tungoksessa kuoliaaksi. Onnettomuus oli turvallisuuspuutteista ja poliisin huonosta toiminnasta johtuva murhenäytelmä. Tapauksen jälkeen useimmista Ison-Britannian katsomoista poistettiin seisomapaikat sekä kentän ja katsomon väliset raja-aidat.
Ibroxin onnettomuudessa Skotlannin Glasgow’ssa vuonna 1971 liiskaantui 66 ihmistä. Kyseisellä jalkapallostadionilla oli aiemminkin tapahtunut pienempiä, mutta kuitenkin kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Kyseisellä kerralla katsojien lähtiessä uloskäynnin suuntaan tapahtui ketjureaktio, jossa kaatui lukuisia ihmisiä. Fanit kasaantuivat päällekkäin ja moni painautui massan alle ja tukehtui. Stadionin omistava Rangers FC todettiin syylliseksi onnettomuuteen, sillä stadionilla todettiin olevan turvallisuuspuutteita.
Jalkapallovedonlyönti
Jalkapallo on suosittu vedonlyöntikohde. Jalkapallosta lyödään vetoa muun muassa monivetona, vakioveikkauksena, totaalisina ja tasoitusvetona. Monivedossa veikataan ottelun lopullista maalimäärää useammalle kuin yhdelle kohteelle. Jalkapallossa on yleensä kolme kohdetta kyseisessä pelissä. Vakioveikkausta taas pelataan 1×2-pitkävetomenetelmällä joko järjestelmällä, haravalla tai yksittäisrivillä.
Jalkapallovakion yleisessä muodossa on kolmetoista veikkauskohdetta. Talvikaudella veikataan yleensä Englannin Valioliigaa ja Englannin Mestaruussarjaa. Kesäisin vakioveikkauksessa taas veikataan Suomen Veikkausliigaa, Ykköstä ja Kakkosta. Totals-pelissä määritellään jokin piste- tai maaliraja, jalkapallossa se on yleensä 2,5. Tässä pelimuodossa veikkaaja arvaa, tehdäänkö ottelussa maaleja yli vai alle kyseisen kahden ja puolen. Neljäntenä esimerkkinä tasoitusvedossa eli Handicapissa altavastaajana olevalle joukkueelle annetaan jokin maalimäärä tasoitusta. Jalkapallossa tasoitus on usein puolikas maali. Tasoitusvetoa pelataan niin, että veikataan pelin voittajaa (tai tasapeliä) tasoitus huomioon ottaen.