Copa América-turnaus on kuin maanosansa Etelä-Amerikka, temperamenttinen, täynnä draamaa ja yllätyskäänteitä, oikukas ja emotionaalinen. Mutta niinhän kaikki muukin jalkapallo on, miten Copa América sitten eroaa siitä? Copa Américassa kaikkea vain on – enemmän.
Hieman historiaa
Voidaan sanoa, että britit toivat jalkapallon Etelä-Amerikkaan, mutta eteläamerikkalaiset ovat ottaneet sen omakseen ja tehneet siitä itsensä näköistä. Jalkapallo-otteluita pelattiin mantereella jo 1800-luvulla ja Argentiina perusti oman jalkapalloliittonsa 1800-luvun lopulla. Peli levisi myös muihin maihin, erityisesti Chileen, Uruguayihin ja Brasiliaan.
Argentiina järjesti näiden neljän maan keskeisen turnauksen vuonna 1916 ja sitä pidetään ensimmäisenä Copa América-turnauksena. Uruguay oli turnauksessa voittoisin ja tästä innostuneena Uruguayn jalkapalloliitto ehdotti näiden maiden yhteisen jalkapalloliiton perustamista, näin syntyi CONMEBOL, Etelä-Amerikan maanosaliitto.
Maanosaliitot ja FIFA
Jalkapallon maanosaliittoja on yhtensä kuusi, eivätkä niiden rajat noudata maanosien rajoja. Esimerkiksi UEFA:an, joka on Euroopan maanosaliitto, kuuluvat sellaiset maantieteellisesti aasialaiset maat kuten Venäjä, Israel ja monet entisen Neuvostoliiton tasavallat. Jos yksittäinen maa haluaa päästä Kanainvälisen jalkapalloliiton järjestämiin kilpailuihin, täytyy sen kuulua johonkin kuudesta maanosaliitosta.
Turnausten epäsäännöllisyys
Copa Américaa ei ole järjestetty tasaisin väliajoin, kuten esimerkiksi jalkapallon FIFA World Cupia, joka on järjestetty joka 4.vuosi, vaan sitä on jo järjestetty milloin joka vuosi, milloin joka toinen vuosi, milloin joka kahdeksas vuosi ja välillä turnauksia on ollut kaksi vuodessa. Tähän syynä on ollut maanosan ja maailman poliittinen epävakaus sekä maanosaliiton sisäiset kärhämät sekä muiden isojen turnausten, kuten UEFA Euron ja FIFA World Cupin ajoittuminen samaan vuoteen.
Vuonna 1986 CONMEBOL kuitenkin päätti selkeyttää ajolinjoja, ja teki päätöksen, jonka mukaan turnaus järjestetään joka toinen vuosi, yhden maan toimiessa isäntämaana. Näin toimittiin vuosina 1987-2001, jonka jälkeen turnaus järjestettiin tasaisesti kolmen vuoden välein ja vuodesta 2007 eteenpäin neljän vuoden välein, poikkeuksena Copa Américan satavuotis-turnaus Copa América Centenario, joka järjestettiin Yhdysvalloissa. Tämä oli erityinen turnaus, johon osallistui sekä CONMEBOL:in että CONCACAF:in, joka on Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian maanosaliitto, joukkueita yhteensä 16 kappaletta.
Kymmenen + kaksi kutsuttua
Copa Américaan osallistuu yhteensä 12 joukkuetta, mutta maanosaliittoon kuuluu vain 10 maata. Nämä ovat Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Columbia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruquay ja Venezuela. Kaksi puuttuvaa joukkuetta kutsutaan mukaan turnauskohtaisesti.
Kutsut lähetetään maihin, jotka kuuluvat CONCACAF-maanosaliittoon ja jotka ovat sekä maantieteellisesti että kulttuurisesti lähellä. Turnauksessa onkin nähty sellaisia osallistujia kuin Meksiko, Panama, Honduras ja jopa Japani ja Yhdysvallat.
Miksi seurata Copa Américaa?
Suomalainen on eurooppalainen ja UEFA Euro on suomalaisen sydäntä jo maantieteellisestikin lähellä, mutta kannattaa kuitenkin vilkaista Copa Américaakin. Tässä muutama syy harkittavaksi:
- Copa América on pullollaan upeita pelaajia. Jos katsotaan kaikkien aikojen parhaita pelaajia, niin moni on kotoisin Etelä-Amerikasta ja pelaa tai on pelannut aikoinaan Copa Américassa: Diego Maradona, Pelé, Ronaldo, Ronaldinho, Zico, Neymar, Lionel Messi, tämä lista jatkuu loputtomiin, joten voi kuvitella millaista maalitykitystä useimmat turnauksen pelit ovat.
- Intohimo ja suuret tunteet. Kukaan ei ole niin täynnä tunnetta, kuin eteläamerikkalaisen jalkapallojoukkueen fani, ei edes italialainen kollegansa. He tekevät turnauksesta myös katsomisen arvoisen, sillä he pukeutuvat värikkäästi ja tanssivat tai sitten vain valloittavat turnauksen pressihuoneen ihan vain hyvin vuoksi, kun oma joukkue sattui voittamaan – tai häviämään.
- Etelä-Amerikan maantieteestä johtuen pelit pelataan usein maantieteellisesti todella korkealla ja siellä happi loppuu helposti. Tähän tottumattomat tähtipelaajat väsyvät helposti, eikä happipullojen esiin ottaminen vaihtopenkillä ole mitenkään harvinaista. Tästä syystä myös pelaajat eivät pelaa niin kuin on totuttu, vaan joukkueiden ja pelaajien väliset valtasuhteet vaihtuvat yllättäen ja peli saa uusia käänteitä.
- Sanottakoon tämä vielä kerran: Intohimo ja suuret tunteet. Tämä näkyy myös valmentajissa, jotka eivät tunteitaan peittele, kun oma joukkue saa maalin tai tekee virheen kentällä.
Copa Libertadores-pokaali
Copa América-turnauksen voittaja saa nostaa ilmaan pokaalin, joka tunnetaan nimellä Copa Libertadores. Se on kiertopalkinto, ja sen ensimmäinen versio oli ensimmäisen kerran käytössä vuonna 1959. Koska tämän tyyppisissä turnauksissa turnauksen kolme kertaa voittanut joukkue saa pitää pokaalin, on tällä hetkellä käytössä pokaali, joka otettiin käyttöön vuonna 2009.
Pokaalissa on tyhjiä nimikilpiä, joihin kirjoitetaan jokaisen voittajajoukkueen tiedot. Näitä ei tietenkään loputtomasti yhteen pokaaliin mahdu, joten sekin on ollut syynä pokaalien suureen vaihtuvuuteen. Ensimmäisessä pokaalissa oli tilaa vain 18 kilvelle, tämä saattaa kertoa järjestäjien vähäiseen uskoon turnauksen tulevaisuudesta sen alkuvaiheissa.
Copa América 2019
Copa América järjestetään seuraavan kerran vuonna 2019. Se on 46. Copa América ja sen isäntämaana toimii Brasilia. Chile on puolustava mestari ja turnauksen voittajalla on oikeus osallistua suoraan vuoden 2021 FIFA Confederations Cupiin.
FIFA Confederations Cup on korkeatasoinen turnaus, johon osallistuvat isäntämaa, FIFA World Cupin voittaja, sekä kaikki kuusi maanosaliittojen turnausten voittajaa.