Suomen miesten jalkapallo jakautuu kahdeksaan eri sarjatasoon. Tasoista ylin on valtakunnallinen sarja Veikkausliiga, toiseksi ylin on valtakunnallinen sarja Ykkönen, kolmanneksi ylin on alueellinen sarja Kakkonen, neljännes on alueellinen sarja Nelonen.

Lista jatkuu seuraavasti: Vitonen, Kutonen, Seiska. Naisten sarjatasot jakautuvat saman kaavan mukaisesti (Naisten Liiga, Naisten Ykkönen, Naisten Kakkonen, Naisten Kolmonen, Naisten Nelonen ja Naisten Vitonen). Tasoista kolme ylintä ovat Suomen Palloliiton alaisia, ja sitä alemmat ovat Palloliiton eri piirien järjestämiä ja ylläpitämiä, alueellisia tasoja.

Veikkausliiga

Veikkausliiga on miesten jalkapallon sarjatasojen ylin taso Suomessa. Ennen vuotta 1990 Veikkausliigan tilalla pelattiin Mestaruussarjassa, mutta vuonna 1990 nimi vaihdettiin Veikkausliigaksi. Sarjassa joukkueita on 12 kappaletta, ja tämänhetkinen hallitseva mestari on IFK Marienhamn. Liigan motto on “tunnusta väriä”. Menestynein joukkue on jopa 11 mestaruuteen tiensä pelannut Helsingin Jalkapalloklubi, joka on samalla Suomen menestynein seura 27 Suomen-mestaruudellaan. Liigan nimestäkin voi päätellä, että sen sponsori on rahapeliyhtiö Veikkaus.

Kuinka Liiga toimii?

Jokainen joukkue Veikkausliigassa kohtaa toisensa kausittain kolme kertaa. Otteluita joukkuekohtaisesti kertyy 33 kappaletta. Otteluista 16 pelataan kotikentällä, mutta kuusi edelliskauden parasta joukkuetta saavat yhden kotiareenaottelun muita enemmän, joka summaa yhteensä 17 kotiottelua. Kuten yleensä sarjoissa, voitetusta ottelusta saa kolme pistettä, tasapelistä yhden ja häviöstä nolla pistettä.

Kauden lopussa pisteet summataan yhteen ja parhaat pisteet kerännyt joukkue kruunataan Suomen mestariksi. Jos kaksi joukkuetta on kerännyt samat pisteet, se, joka on tehnyt peleissä enemmän maaleja, voittaa. Liigaotteluissa heikoiten pärjännyt joukkue putoaa Ykköseen, ja Ykkösen paras joukkue taas nousee Veikkausliigaan automaattisesti. Toiseksi heikoiten menestynyt joukkue pelaa karsintaottelun Ykkösen toiseksi parhaan joukkueen kanssa, ja voittaja saa paikkansa Liigassa.

Liigaotteluiden lisäksi joukkueet pelaavat Suomen Cupista. Parhaat joukkueet pääsevät pelaamaan Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan, jotka ovat kansainvälisiä otteluita.

Hallitus ja palkinnot

Liigan hallinto on Jalkapalloliiga ry. Puheenjohtajana toimii Lasse Lehtinen ja hallituksen osana on yksi jokaisesta liigaseurasta. Hallituksen toimisto on Helsingissä, Sonera Stadiumin tiloissa. Hallituksen toimitusjohtaja on Timo Marjamaa.

Liigan mestari palkitaan mestaruuspatsaalla, joka on naantalilaisen Timo Iivosen valmistama. Patsas esittää kahden pelaajan välistä pallontavoittelutilannetta ja se on valmistettu noin 300 osasta. Iivonen sai patsaan toteuttamisen työkseen sattumalta. Hän työskenteli Liigan ensimmäisten sponsorien, Nesteen, huoltoasemalla Naantalissa, ja sai työn sponsoriyhteyden kautta.

Missä otteluita voi katsoa

Veikkausliigan pelejä on mahdollista seurata suorana maksullisessa Ilta-sanomien IS-Extrassa netissä sekä Nelosen Ruutu+ -palvelussa. Kerran kuussa Nelonen ja Jim tekevät koosteen kauden otteluista, joka esitetään Futiskierros-lähetyksessä. Radiossa otteluita kommentoidaan ja seurataan Yle Puheen Jalkapallokierroksessa.

Veikkausliigan ykköspelaaja on puoliksi suomalainen, puoliksi puolalainen Valeri Popovits, joka on laukonut yhteensä 166 maalia. Toisena Jamaikalainen Rafael 133 maalilla.

Ykkönen

Ykkönen on Suomen miesten jalkapallon toiseksi korkein sarjataso. Sarjan nimi oli sen perustusaikoina 1970-luvulla I divisioona, mutta nimi muutettiin sittemmin vuonna 1994 Ykköseksi. Ykkönen on maanlaajuinen sarjataso, joka syntyi juurikin tämän tarpeesta. Noina aikoina I divisioona-niminen sarja syrjäytti Suomensarjan, joka oli ennen I divisioonan perustamisesta heti mestaruussarjan alapuolella.

Suomensarjaa kutsuttiin II divisioonaksi. Joukkueita I divisioonassa oli aluksi 12 ja sarjaa pelattiin yhdessä koko maan kattavassa lohkossa, mutta myöhemmin vuonna 1994 määrää kasvatettiin 14 joukkueeseen. Tämän jälkeen sarjaa on pelattu kahteen alueeseen jakautuvana sarjana ja jälleen koko maan kattavana. Kaudesta 2012 lähtien sarja on pelattu 10 joukkueen kolminkertaisena sarjana.

Eniten Ykkösen voittoja on Kuopion Palloseuralla ja Mikkelin Palloilijoilla. Kummallakin joukkueella on neljä mestaruutta sarjassa.

Kakkonen

Kakkonen on kolmanneksi korkein sarjataso Suomen miesten jalkapallossa. Kakkonen on matalin Suomen Palloliiton ylläpitämistä sarjoista, ja alemmat sarjat ovat alueellisia Palloliittojen järjestämiä sarjoja. Sarja nimettiin sen perustamisessa II divisioonaksi, mutta vuonna 1994 nimi muutettiin Kakkoseksi. Sarja perustettiin 1970-luvulla, jota ennen Kakkosen tilalla oli Maakuntasarja. Palloliiton uusiessa sarjajärjestelmäänsä Maakuntasarja muuttui II divisioonaksi. Kakkosessa eniten maaleja tehnyt pelaaja on Atlantiksen Sakari Tukiainen, joka teki kaudella 2014 kokonaisuudessaan 40 maalia.

Kakkonen jakautuu nykyisin kolmeen lohkoon, jotka ovat Lohko A, Lohko B ja Lohko C. Jokaisessa lohkossa on 12 joukkuetta. Kolmilohkojaottelua on käytetty myös kausina 2006-2011. Ennen tätä käytettiin myös kolmijakaumaa, mutta lohkojen nimet olivat erilaiset: Itälohko, Länsilohko ja Pohjoislohko. Kaudesta 1944 kauteen 2015 sekä kausina 2012-2015 käytettiin neljää lohkoa, jotka olivat Etelälohko, Itälohko, Länsilohko ja Pohjoislohko.

Kolmonen

Kolmonen on neljäs sarjataso parhaasta alaspäin laskettuna Suomen miesten jalkapallossa. Kolmosen nimi oli sen perustusaikoina III divisioona, mutta se muutettiin vuonna 1994 Kolmoseksi. Kolmoseen kuuluu 104 joukkuetta, jotka on jaettu yhdeksään ryhmään, joissa jokaisessa on kymmenestä kahteentoista joukkuetta. Eri ryhmät edustavat eri alueita Suomessa.

Kolmosta johtavat Palloliiton eri piirit. Ryhmät ovat: Helsinki ja Uusimaa Lohko 1, Kaakkois-Suomi, Keski-Pohjanmaa ja Vaasa, Helsinki ja Uusimaa Lohko 2, Itä- ja Keskisuomi, Tampere ja Satakunta, Helsinki ja Uusimaa Lohko 3, Pohjois-Suomi sekä Turku ja Ahvenanmaa.

Privacy Policy